diumenge, 23 de febrer de 2014

Ateneu de Porta: Projecte per a la dinamització de la Plaça Sóller i el barri.


La Bòvila : L’Ateneu de Porta.

Això que expliquem ara és un projecte que estem treballant entre diverses entitats del barri. Per tant, no és una idea acabada sinó un desenvolupament que volem fer amb tot el barri. Hem enviat aquest document a l'Ajuntament de Districte amb la intenció d'obrir un diàleg que fins ara no existeix.
La idea està oberta a entitats, col·lectius i centres educatius (Escola Disseny Deia, IES, etc) del barri i Districte per acabar de donar-li forma.

. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 


QUI SOM?

Som un grup d’entitats i associacions arrelades al territori del barri de Porta, on convivim algunes desde fa molts anys, treballant desinteressadament per fer un barri millor on viure.

Grup de Dones Porta, Associació de Veïns i Veïnes de Porta, Casal Casa Nostra, Aperdis, Porta Cultural, Associació 500x20, Associació Juvenil Socio-Cultural de Porta, Transforma Porta, Alzamora CF, Assemblea Aturats/des de Nou Barris, Porta’m a l’Hort i Cau de la Parròquia de Sant Esteve.

QUE VOLEM?

Proposem un projecte d’Ateneu de Porta que integri les diferents sensibilitats i realitats socials i que doni resposta a les necessitats del veïnat de Porta, a les seves entitats i associacions, conscients com som dels actuals temps difícils que ens toca viure, però també amb la vista posada en el futur que volem per al nostre barri.

Existeix una aposta ferma de l'Alcaldia, la Regidoria de Nou Barris, el Consell de Districte, els partits i les entitats per donar un tomb a la situació decadent de la plaça Sóller. Una prova d’això són les obres que s’han dut a terme per resoldre les filtracions que afectaven des de fa anys a l’antic Centre Cívic Porta-Sóller i la rehabilitació i condicionament d’una part del mateix.

Tots esperem poder començar a gaudir ben aviat d’aquest espai amb un acord sobre les condicions d'ús que seria signat per les parts. Aquest seria un primer pas encaminat a obrir el procés de diàleg entre la Regidoria, el Consell de Districte i les entitats del barri per decidir el futur ús de la totalitat de l’espai i la reforma i dinamització de la plaça Sóller.

Creiem que el concepte d'Ateneu, per la llarga trajectòria històrica a Catalunya, és el que més s'aproxima a la idea unificadora i polivalent que volen construir com a centre dinamitzador de la plaça i del barri. Un espai on es conjuga una intensa vida cultural, festiva però alhora també científica, tecnològica i creativa de les classes populars.

La Bóvila, Ateneu de Porta, per tant, donaria resposta a les necessitats de tres espais que portem reivindicant llargament a Porta: un Espai d'Entitats, un Casal de Joves i un Centre de Creació, a l’estil dels “Ateneus de Fabricació” de la ciutat de Barcelona, on qualsevol ciutadà del Districte trobarà eines de creació, aprenentatge, emprenedoria i construcció al seu abast.

Totes les entitats i associacions esmentades ens comprometem a la organització d’activitats per a la dinamització dels espais de la Sóller i fins i tot a dur la gestió del centre.

Volem recuperar el model de gestió cívica amb un projecte integrador e innovador, capaç de promoure i revitalitzar el comerç de Porta i dur a terme activitats culturals, esportives i educatives que es diferenciïn però es complementin amb les que tenen lloc al Centre Cívic Can Verdaguer i Porta’m a l’Hort, creant sinergies positives entre els tres espais.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada