divendres, 15 de gener de 2021

SIGNA EL MANIFEST: SALVEM MALADETA


SALVEM MALADETA

Els terrenys del Carrer Maladeta compresos entre els carrers d’Alcúdia i Escultor Ordóñez són de propietat privada des dels anys 80s. Els habitatges que hi havia abans dels 80s van ser expropiats per l’Ajuntament de Barcelona de manera injusta, deixant de banda la possibilitat d’obrir un procés participatiu on el veïnat pogués decidir què fer en aquell espai. L’Ajuntament va actuar de manera autoritària realitzant un PERI (Pla Especial de Reforma Interior) que va suposar la privatització d’aquests terrenys. Ara mateix, en aquests terrenys només hi ha uns solars buits on, en una part, els veïns/nes han aixecat uns horts per tal d’oposar-se a la construcció de pisos i a l’especulació del sòl i l’habitatge.

Com a pla alternatiu, l’Associació de Veïns i Veïnes de Porta (a partir d’ara AVV Porta) i l’Escola Splai, des de fa més de 20 anys, han estat lluitant perquè aquests solars fossin destinats a suplir les mancances i satisfer les necessitats del barri (espai verd, gimnàs cobert per l’Escola Splai, equipaments culturals...) i no a la construcció de pisos com es vol fer.

Respecte a l’Escola Splai, que porta més de 40 anys lluitant pel gimnàs cobert, destacant manifestacions com la del curs 2003-04. Semblava que s’havia aconseguit al 2004/05 quan el Consorci va elaborar els plànols de construcció del gimnàs i, fins i tot, va sortir al PAM a l’any 2005, però finalment no es va complir. Durant el curs 2018-19, es va portar la proposta de fer el gimnàs als solars de Maladeta al Parlament de Catalunya, aconseguint un empat a la votació parlamentària (que incomprensiblement es va rebutjar finalment). L’últim que es va fer des de l’escola va ser el curs passat (2019-20), on es van recollir signatures sol·licitant la construcció d’un gimnàs i un espai polivalent, les quals posteriorment es van entrar per registre de les signatures en el Departament d’Educació, a l’atenció de Josep Cambray; en el Consorci, a l’atenció de Josep Bargalló; i a l’Ajuntament, a l’atenció d’Ada Colau. Però sempre obtenint el mateix resultat.


Pel que fa a l’AVV Porta, des de sempre s’ha oposat al PERI i a la construcció de pisos, fent manifestacions, donant suport als horts ocupats, donant suport a l’escola Splai pel projecte de gimnàs a Maladeta a l’any 2017… L’última actuació de l’AVV Porta va ser la recollida de firmes per la presentació de la primera iniciativa ciutadana del districte per demanar que els solars del carrer Maladeta fossin declarats de titularitat pública. El 12 de setembre es va aconseguir presentar al Ple Municipal Ordinari del districte de Nou Barris, però, tot i les 2.000 signatures recollides de veïns/nes que recolzaven la iniciativa ciutadana, es va rebutjar amb el vot del PSC i l’abstenció de la resta de grups, excepte ERC que va votar a favor de la iniciativa.


Malgrat totes les negatives que ens han donat des de les institucions públiques, no desistim i, per aquest motiu, en el present curs ens unim en la reivindicació i elaborem aquest manifest conjunt (AAVV Porta i Escola Splai), en el qual, demanem que:

(1) els solars de Maladeta (ubicats entre carrer Alcúdia i Escultor Ordóñez) passin a ser de titularitat pública;

(2) s’obri un procés participatiu;

(3) s’escolti la nostra proposta (gimnàs cobert per l’Escola Splai que sigui un espai polivalent cultural pel barri i la resta espai verd)


Fem aquesta demanda pels següents motius:

  1. L’Escola Splai continua sent l’excepció, ja que és un dels pocs centres educatius de Barcelona que no disposa de cap espai o sala polivalent on es pugui fer Educació Física sota cobert. L’alumnat es veu obligat a dur a terme les sessions a una pista poliesportiva a l'aire lliure, amb la qual cosa, si plou o fa massa fred o calor, l'alumnat i el professorat pateixen les conseqüències de les inclemències meteorològiques. 

  1. La manca d’equipament cultural al Districte (que només disposa de l’Ateneu Popular de Nou Barris). Conseqüentment, aquest gimnàs podria ser aprofitat com a sala polivalent: un espai adequat on fer representacions teatrals, musicals i de dansa, en definitiva multidisciplinar.

La manca de gimnàs afecta en primera instància a uns 230 alumnes, a tot el personal del centre i a tot el veïnat del barri, unes 57.200 veïnes i veïns que es veurien beneficiats de la creació d’aquesta infraestructura, en horari no lectiu.

  1. Per fer justícia al que es va fer en el seu moment per part de l’Administració Pública (actuant de manera autoritària, no obrint un procés participatiu) i aturar el procés especulatiu del sòl i l’habitatge (evitar la construcció de pisos).

  1. Els pisos no només impliquen especulació, sinó més contaminació. Estem en una situació d’emergència climàtica (declarada precisament per l’Ajuntament de Barcelona a finals de 2019) i de pandèmia del COVID-19. Segons dades de l’Agència Europea del Medi Ambient (AEMA), el 56% de la contaminació és causada per l’habitatge (mentre que el 13% és causada pel trànsit). Precisament els alts nivells de contaminació (més del 56% causada per l’habitatge) provoquen una major gravetat de la COVID-19 (les persones que viuen en entorns amb alts nivells de contaminació de l’aire són més propenses a desenvolupar malalties respiratòries), així com facilita la seva expansió (i d’altres pandèmies) segons la OMS, segons l’informe del grup d’anàlisi científic de coronavirus del Instituto Carlos III i segons estudis científics realitzats al Nord d’Itàlia.

Per totes aquestes raons, donades aquestes mancances de l’escola (gimnàs i sala polivalent coberta) i del barri (equipament cultural i espais verds), demanem la solidaritat de tot el veïnat, entitats, associacions, teixit associatiu, equipaments (escoles, casals…), i agents possibles a través de la signatura d’aquest manifest per fer pressió a les institucions públiques.


SIGNAR AQUEST MANIFEST

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada