dissabte, 9 de novembre de 2019

primer pas per convertir Maladeta en un espai públic! Consell de Districte de Nou Barris - 12 desembre 2019

Aquest any 2019 acabarà amb una fita important pel al barri de Porta i el Districte de Nou Barris per a tot aquell veïnat que vol decidir el barri en que vol viure. Però també per aquell veïnat que vol que les necessitats socials passin per sobre dels negocis immobiliaris i aquell veïnat que vol adequar la infraestructura verda perquè les nits tòrrides siguin més suportables.

El proper dijous 12 de desembre en el segon Consell de Districte del nou mandat, en l'ordre del dia hi haurà un punt específic que vam posar les entitats del barri perquè els solars del carrer Maladeta, després de més de 12 anys de lluita, siguin convertits en un espai públic on el veïnat posteriorment decidirà que fem amb ell.


Els partits s'hauran de posicionar sobre la pregunta que més de 2000 signatures de veïns han fet a través d'un procés d'iniciativa ciutadana avalada per l'Àrea de Participació de l'Ajuntament de Barcelona. Tots els partits del districte amb els que s'ha entrevistat la Junta de l'Associació de Veïnes i veïns han mostrat el seu acord amb que els solars del carrer Maladeta, entre els números 76 a 114, siguin declarats espai públic i poder iniciar una nova etapa al carrer lluny de l'especulació immobiliària.

INICIATIVA CIUTADANA:

"ESTIC D’ACORD QUE S’INCLOGUI UN PUNT ESPECÍFIC A L’ORDRE DEL DIA DEL CONSELL DEL DISTRICTE DE NOU BARRIS PER TAL QUE L’AJUNTAMENT DE BARCELONA INICIÏ ELS TRÀMITS PERTINENTS PERQUÈ EL SOLAR DEL CARRER MALADETA, UBICAT ENTRE ELS CARRERS ALCÚDIA I ESCULTOR ORDOÑEZ, SIGUI DECLARAT ESPAI PÚBLIC."


Tot el veïnat compromès amb un barri millor ha d'estar disponible aquest dia per venir a Consell de Districte per donar suport popular a la resposta afirmativa de la consulta:

 SÍ, VOLEM QUE MALADETA SIGUI UN ESPAI PÚBLIC!

 

Ara falta acabar la feina ben feta:

 • Un cop el Ple del Districte tingui l'acord unànime o majoritari es portarà la proposta a Ajuntament de Barcelona per a la modificació del PERI del Barri de Porta en concret les illes entre els carrers Alcúdia, Valldemosa, Escultor Ordoñez, Deia, Andraitx y Maladeta.
 • Necessitem un acord polític per a implementar les mesures urbanístiques i pressupostàries a un Ple de l'Ajuntament de BARCELONA perquè dugui a terme els acords de l'Ajuntament del Districte de Nou Barris
 • Farem un procès participatiu ciutadà per decidir usos i funcions dels solars ja públics tenint en compte la planificació de serveis i infraestructures de ciutat i les necessitats del barri, districte.
Elements urbanístics i de infraestructures essencials per a les necessitats socials i serveis públics per a la comunitat.

L'Associació de Veïnes i Veïns de Porta hem anat configurant als llarg d'aquests anys un projecte de barri que volem que sigui majoritàriament acceptat però especialment que els partits polítics planifiquin correctament les aspiracions d'aquesta majoria social. Nosaltres li diem DRET A LA CIUTAT per sobre dels negocis privats de la naturalesa que siguin. Les seves implicacions serien:
 • entenem que el barri i la ciutat necessiten tota mena de serveis que implica una correcta planificació veient la totalitat de l'espai urbà i les necessitats socials i serveis públics essencials per a la comunitat.
 • estem parlant de serveis o infraestructures tant importants com la sanitària, educació, transport, habitatge públic de lloguer assequible, espais verds i horticultura urbana, etc.
 • L'àmbit de treball aquestes necessitats es trobarien dins el Pla Actuació Municipal i de Districte 2019-2023 (PAD-PAM 2015-19) que treballem amb l'Ajuntament de Districte
 • es tractaria de trobar un acord en les unitats d'actuació urbanística al carrer Maladeta anomenades UA-1 (58-59-60) i UA-2 (65-66-67-68) del Pla d'Ordenació Urbanística del barri de Porta (*1)L'AVV en el PAD-PAM 2012-15 ja varem parlar de la configuració d'un eix verd - passeig arbrat amb vegetació densa-, peatonal, que uniria l'Avinguda Meridiana passant pel av. Rio de Janeiro, pg. Ciutat de Mallorca, pça Sóller i Maladeta fins a la Seu del Districte. Al 2015 ja varem unificar les nostres demandes amb els criteris del Pla del Verd 2012 de l'Ajuntament de Barcelona aprovat amb l'Acord de tots els partits després dels treballs de més 350 tècnics i professors.

En aquest Pla es parla per primera vegada de Corredors Verds que uneixen Collserola amb la ciutat i en concret un passa per Porta des de la muntanya fins al parc de la Ciutadella. L'AVV de Porta entén que estem parlant dels mateixos espais urbans. El Pla del Verd parla dels corredors verds com una infraestructura de ciutat. Per desgracia, com passa molts cops, els partits no donen categoria executiva en aquesta infraestructura i el Pla es queda com un brindis al sol.

Avui després de 4 anys amb cada estiu amb més nits tropicals i tòrrides ningí pot discutir la necessitat que els espais verds, arbrats i amb vegetació densa són una infraestructura imprescindible per mitigar l'efecte bombolla de calor que patim a la ciutat.

Aquesta és la raó per la qual lluitarem i defensem el nostre projecte i el de l'Ajuntament encara que a la pràctica encara no li ha donat categoria executiva. Quan parlem de morts per efecte de les onades de calor a la ciutat. Quan parlem que el nostres nens i jovent necessiten espais verds per evitar malalties i un desenvolupament cognitiu correcta..... el verd és una necessitat social com l'habitatge i el transport públic. Els espais de la ciutat són nostres però també de les properes generacions. Pensem amb el cap i no amb els guanys privats!


Notes:
 • Ajuntament de Barcelona, PERI del Barri de Porta.
 • Aprovació inicial 17/05/1996
 • Aprovació provisional 21/03/1997 
 • Aprovació definitiva 30/07/1998 
 • Data resolució 12/07/1996

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada