diumenge, 13 de gener de 2019

Parc Sóller i Ateneu La Bòbila: Comencen les obres! mentre lluitem per la Rambla de Porta a Maladeta


Hem passat de parlar de la Plaça Sóller al Parc Sóller!


Aquest 2017 dels 20 projectes presentats per remodelar la plaça Sóller el va guanyar un anomenat BIOTOP de l'estudi BARRIO-PAREIRA.

vista plaça Sóller -Ateneu remodelació
El projecte es va marcar els següents reptes per adaptar-lo a les necessitats del barri i les demandes dels moviments socials:

  • La Plaça Sòller és una baula de la cadena d'espais públics Collserola/Parc Central de Nou Barris/Plaça Sòller/Can Dragó/Pg. Fabra i Puig/Parc Sagrera (Diagonal Verda). Per tant, haurà de tenir vocació d'esdevenir una peça fonamental per a la connectivitat a nivell de verd urbà entre el cor de la ciutat i el gran espai verd metropolità de Collserola a la vegada que ha d'esdevenir una peça bàsica de connectivitat física i social dins el barri recuperant el paper que antigament havia tingut de nucli d'activitats, festes i esdeveniment populars.
     
  • La Plaça de Sóller i l'equipament comunitari es van inaugurar oficialment l'any 1983 després d'anys de reivindicacions veïnals perquè l'Ajuntament hi creés una zona verda. Quan es va inaugurar es va convertir en la plaça més gran de Barcelona, un espai que els veïns han convertit en l'eix cívic i cultural del barri. Els arquitectes redactors del projecte van ser A. Arriola, J.L Delgado, J.M. Julià i C. Ribas. En aquest aspecte la Plaça Sóller  esdevé una baula fonamental en la connexió de Collserola al Parc de la Sagrera . Aquesta connexió, a banda de ser una connexió verda s'ha d'entendre com un eix cívic que potenciï la vida social del barri
  • Actualment la plaça és un espai enclaustrat per l’edificació. Això provoca un aïllament visual respecte a l'entorn i una difícil accessibilitat. S’estructura en 3 parts molt diferenciades i amb uns límits molt clars: La Plaça, El Llac i el Bosc. Aquesta divisió tant rotunda provoca problemes de relació visual i de connexió entre ells. El llac, degut a la posició central i les grans dimensions interromp les connexions entre la part superior i inferior del Parc. Actualment el Parc està ple de desnivells, graons i talussos amb una vegetació únicament arbòria, molt madura i pràcticament tota de fulla perenne.
  • En aquest sentit el projecte proposa sobre passar els  límits per generar un espai públic i accessible i que el Parc es pugui estendre al seu voltant. L'enderroc dels braços laterals de l'edificació existent propiciarà la extensió, obertura i permeabilitat del Parc. Hem passat de parlar de la Plaça Sóller al Parc Sóller. Una nova xarxa de camins accessibles connectaran els diferents punts de l'interior del Parc i també el barri a través del parc. Homogèniament repartits i equitativament dimensionats es troben els nodes d'activitat que són com petites places preparades per desenvolupar diferents activitats. Caldrà acompanyar tota la intervenció de nova vegetació arbòria, arbustiva i tapissant que incorpori al Parc la percepció del temps i del canvi amb vegetació de fulla caduca i floració de color i olfactiva majoritàriament autòctona.
El nou Ateneu La Bòbila amb quasi 2000 m2 d'equipament i dues plantes

El projecte guanyador de la Sóller considera el corredor verd de Porta!

" La Plaça Sòller és una baula de la cadena d'espais públics Collserola/Parc Central de Nou Barris/Plaça Sòller/Can Dragó/Pg. Fabra i Puig/Parc Sagrera (Diagonal Verda). Per tant, haurà de tenir vocació d'esdevenir una peça fonamental per a la connectivitat a nivell de verd urbà entre el cor de la ciutat i el gran espai verd metropolità de Collserola..."

Nosaltres, L'Associació de Veïnes i Veïns de Porta ja vam haver de recordar a l'equip de Govern del Districte que havien apostat pels corredors verds a la ciutat i un dels més importants era el de Collserola - Porta-Sagrera - Ciutadella. El mateix projecte guanyador que va ser elogiat per l'Ajuntament expressa ben clarament aquest corredor:

Per tant, per una continuïtat verda, l'Associació van reivindicar que l'espai Maladeta era fonamental per connectar el Parc Central amb el Parc Sóller.
Com que això està actualment en disputa amb l'especulació urbanística que vol construir + i + i + pisos hem fet un procés de consulta al barri que podeu trobar en aquest enllaç:

vota!! INICIATIVA CIUTADANA: salvem Maladeta


Els veïns de Porta s'oposen a l'edificació dels horts de Maladeta

el periódico de Catalunya.

+++ INFO
Si voleu revisar més imatges e informació del projecte hi ha panells exposats a l'Ateneu la Bòbila y podeu visitar aquest enllaç:

Cap comentari:

Publica un comentari