diumenge, 3 de maig de 2015

Reforma del barri de Porta: una oportunitat pel futur!

Certament quan estem plantejant una revisió del PERI de Porta ens agrada rebre l'ajut d'opinions acadèmiques en la línia.
El degà dels Col·legis d'Arquitectes de Catalunya planteja revisions de la ciutat en cinc termes els quals estan recollits en les demandes de les entitats del barri.

El "dret a la ciutat" per uns municipis millors

"...l'home a de ser protagonista de la ciutat que ell mateix a construït..."

Recentment la Tribuna del diari La Vanguardia oferia l'opinió de Lluís Comeron, degà dels col·legis d'arquitectes de Catalunya, sobre l'actualitat del dret a la ciutat que Henri Lefebvre va popularitzar amb el seu llibre al 1968.
Aquest degà en l'article a una columna ofereix una actualització d'aquest dret centrada amb el compromís dels arquitectes en recuperar les ciutats pels seus habitants que viuen ofegats en la crisi. Resumeix aquesta actualització a cinc canvis en els models urbanístics que ajudarien a la ciutadania a construir municipis millors. I despres assegura que les eleccions municipals són una oportunitat per aquests canvis i la ciutadania hauria d'estar vigilant amb els programes dels partits perquè aquests canvis afectin positivament a les properes generacions.
Els resumeix així:
 1. redefinir objectius amb una perspectiva social que prioritzi l'equilibri territorial i la dinamització econòmica confiada a la rehabilitació i renovació urbanes.
 2. millorar els mecanismes de planejament urbà per evitar l'ocupació de nous espais.
 3. accés a un habitatge digne i adequat actuant sobre habitatges sobreocupats i altres buits.
 4. intervenir en el parc d'edificis amb criteris comuns basats en solidaritat, cohesió social, salut, accesibilitat i seguretat.
 5. millorar l'espai urbà exigint una arquitectura ben relacionada amb l'entorn i com valor que té com espai de tothom.

El dret al barri de Porta.

La propostes de reforma del Peri i del PGM (Pla General Metropolità) del barri ha estat basades en alguns dels pressupostos que expressa l'article anterior que hem comentat:
1.-perspectiva social i la dinamització econòmica: les propostes des del teixit social són clares: l'urbanisme ha de possibilitar la dinamització econòmica de l'entorn que s'expressa en la generació de feina estable, ben pagada, sense necessitat de desplaçament entre treball i llar.
 • creació d'un mercat a la plaça Sóller per dinamitzar l'interior del barri.
 • necessitat d'una clàusula social que obligui a les empreses d'obres contractar una proporció de persones del barri amb capacitació adequada a feina que s'oferta.
 • intervenció urbana que permeti revifar el comerç interior.
2.- evitar l'ocupació de nous espais.
 • L'Avv va demanar la suspensió de llicències d'obra nova per permetre conservar els espais buits que queden per futurs usos de les properes generacions. CiU es va abstenir per aquest punt per ell polèmic.
 • També la compra per part de  l'Ajuntament dels solars del carrer Maladeta per fer una Rambla.
3.-accés a un habitatge digne. Igualment en aquest supòsit la proposta...
 • és que els pisos buits nous es dediquin a lloguer públic assequible per fixar al barri joves parelles que són foragitades per preus impossibles de l'habitatge.
 4.-Intervenir en el parc d'edificis. En aquest cas..
 • és l'estudi d'un veí el que demostra la necessitat de cohesionar el parc d'habitatge doncs Porta té una de les més elevades taxes de gent gran de la ciutat.
4.-millorar l'espai urbà exigint una arquitectura ben relacionada amb l'entorn.
 • Des de la perspectiva d'un urbanisme integrador hem fet la proposta de dues rambles verdes, amb carrils bicis, zona de vianants, pacificació del trànsit rodat i remodelació de la plaça Sóller per fer-la més accessible.
 • un Centre Comunitari, als baixos de la plaça, que com equipament públic doni suport a la ciutadania per conquerir aquest dret al barri de Porta.

Cap comentari:

Publica un comentari