dijous, 2 d’abril de 2015

Espais verds barri de Porta: PLANTAR GESPA és ecològicament ESTÚPID!

Parcs, jardins o horts?

Un nou paradigma als nostres carrers?

No, no ens hem tornat bojos!

Des de l'aparició de Porta'm a l'Hort al barri molta gent ens preguntem moltes coses sobre la configuració del carrers, del barri, de la ciutat o de l'urbanisme. L'urbanisme es defineix com el conjunt de coneixements, tècniques i normes que permeten resoldre els problemes de la ciutat o el barri.
Les ciutats són espais artificials, robats a la natura, on els humans vivim en millors o pitjors condicions. Tot i així gaudim i necessitem d'una passejada por les zones verdes del barri.
Compte! moltes zones enjardinades i anomenades verdes del barri sempre estan buides. Una enorme despesa d'espai urbanitzat que no fem servir.
Per quina raó la gent no gaudeix d'aquests enormes espais lliures?
carrer Cases i Amigó/ Brossa qualsevol dia - BUIT de veïnat -

Per contra, des del naixement de l'Hort Comunitari de Porta o els horts del carrer Maladeta, sempre hi ha algú donant voltes, fent alguna coseta o interessant-se pel que allà creix.
Nosaltres en diem vida comunitària. No estem parlant de substituir l'ambient de la foto per horts o sí?
Recentment l'escriptor del llibre - Un hort per ser feliç -Marc Estévez Casabosch va dir davant els horts de Maladeta: "La ciudad no es excusa para olvidarse del huerto". En una entrevista a El Periòdico ens recorda que els beneficis del jardins ecològics comestibles van més enllà que el producte collit: Es una terapia inconsciente, que sana. Cultivar un huerto es una cápsula de meditación activa. Dejas de pensar en el entorno. Es hazlo tu mismo.

Sap quin és el cultiu més important als Estats Units?

Blat? patates? tomàquets? .... GESPA.

La superfície dels Estats Units ocupada per aquest avorrit, car, ordinari i ecològicament absurd monocultiu és la més gran de totes.
Qui parla així no és cap veí del barri, és Paul Robbins, expert mundial en ecologia política, que va fer una conferència al mes de gener a la UAB i una entrevista a la Contra del diari La Vanguardia. I continua...
...Hem fet enquestes i resulta que els qui tenen gespa a casa odien malgastar- i pagar- pesticides, fertilitzants, segadores, i tones d'aigua per lluir uns quants metres de gespa al jardí. Plantar gespa és ecològicament estúpit!
Ara l'Ajuntament de les Vegues paga diners als qui arrenquen la gespa. Un pagès s'enfadaria si vostè plantes gespa a l'hort malgastant espai, aigua i diners...
I com l'ha encertat aquest home, el sr. Robbins, fent-nos pensar en l'entorn del nostre barri. Ahir el diari explicava que després de 4 anys de sequera extrema, el governador de California, imposarà la reducció dràstica dels regs de jardins privats i públics. Fa 4 anys recordem que Barcelona va estar a punt de tenir restriccions d'aigua en ple estiu. Tornarà a passar?
Quina és la despesa de Parcs i Jardins en aigua, planters i hores de treball per mantenir la gespa en una ciutat mediterrània com Barcelona?
Parc de Can Dragó/ Pintor Alsamora

Parcs, jardins o horts?


No estem plantejant eliminar el petit parc de Can Dragó, un pulmó verd en mig del fums de dues rondes (Meridiana/ Ronda del Mig). Estem plantejant fets i raonaments perquè algun dels espais buits del barri serveixin per a mantenir uns petits horts amb tots els efectes positius que acabem d'explicar.
Algunes de les entitats del barri estem plantejant la revisió del PERI de Porta perquè volem una nova àrea de centralitat verda i comunitària, al voltant de la plaça Sóller. En el si d'aquesta modificació del Pla General Metropolità incloem l'aposta pels horts urbans. Ens carreguem de raons per fer-ho possible però sense la teva participació activa no el podrem fer possible.

Cap comentari:

Publica un comentari